SZKOLENIE

Zdrowe odchudzanie według Pięciu Przemian dzieci i dorosłych

Zdrowe odchudzanie według Pięciu Przemian dzieci i dorosłych

DATA SZKOLENIA

23 maja 2020

}

GODZINY SZKOLENIA

10:00 – 18:00

SZKOLENIE POPROWADZI:

Elżbieta Kasztelaniec

Kontakt:
Email: biuro@nona-polska.pl

Czy jogurty lub sałata są dobrym pomysłem na odchudzanie?

Zgodnie z zasadami medycyny chińskiej nie ma produktów dobrych lub złych, są produkty wskazane lub zabronione dla danej osoby. To zależy od wielu czynników takich jak klimat, konstytucja organizmu, pora roku czy stan energetyczny pacjenta.

Odżywianie wg pięciu przemian to sposób harmonizowania organizmu i zestaw zasad do stosowania na lata. To nie jest dieta cud, na której chudniesz dużo kilogramów w błyskawicznym tempie, a później w jeszcze większym to odrabiasz.

Otyłość wg Medycyny Chińskiej to efekt nierównowagi organizmu. Samo usuwanie wagi bez poznania przyczyny jest krótkotrwałym efektem. Najczęściej spotykanym wzorcem patologii, który sprzyja odkładaniu się dodatkowych kilogramów jest zaburzenie w takich narządach jak śledziona i żołądek, które nie wykonują swoich zadań prawidłowo. Za odżywienie tych narządów odpowiedzialny jest smak słodki reprezentowany np. przez takie produkty jak kasza jaglana, marchewka, fasolka szparagowa, jajka, cielęcina czy orzechy laskowe. Jeśli mamy deficyty tego smaku w diecie wtedy sięgamy po cukier i słodycze, które wytwarzają Wilgoć w naszym organizmie. Ale Wilgoć powstaje także po nadmiernym spożyciu nabiału czy surowych warzyw i owoców. Inną przyczyną otyłości może być niedobór Yang Nerek czy zastój Qi Wątroby.

Zatem trzeba zdiagnozować przyczynę, aby móc skutecznie walczyć z otyłością i innymi chorobami współtowarzyszącymi takimi jak cukrzyca, nadciśnienie, obrzęki, problemy ze stawami itp…

Odżywianie wg pięciu przemian to dieta profilaktyczna i lecznicza, której skutkiem ubocznym może być utrata wagi. Stosując się do tych zasad nie tylko tracisz kilogramy, ale przede wszystkim odzyskujesz zdrowie, co jest priorytetem.

Korzyści

  • Nabędziesz podstawową wiedzę o smakach i termice produktu
  • Dowiesz się jaki wpływ na odżywianie mają klimat, pory roku i dnia
  • Nauczysz się komponować posiłki odpowiednie do utraty wagi
  • Zrozumiesz zależności między spożywaniem określonych produktów, a swoimi dolegliwościami (chorobami)
  • Poznasz zioła wspierające odchudzanie
  • Zdobędziesz inspirację do zmiany stylu odżywiania

 

Program

I część – 10.00 – 13.30

  1. Podstawowe pojęcia w Medycynie Chińskiej
  2. Źródła energii – rodzaje Qi
  3. Czym jest choroba?
  4. Czym różni się dietetyka akademicka od dietetyki energetycznej?
  5. Co to jest termika produktu i jak wpływa na nasz organizm?
  6. Sposoby obróbki termicznej
  7. Smaki w Medycynie Chińskiej i ich równoważenie
  8. Pięć przemian
  9. Zegar narządów – jakie znaczenie ma pora dnia na trawienie pokarmów

II część – 14.30 – 18.00

  1. Pory roku i klimat
  2. Fizjologia trawienia
  3. Wilgoć, niedobór Yang Nerek, zastój Qi Wątroby – wpływ na Twój metabolizm
  4. Oczyszczanie na wiosnę i jesienią
  5. Przykładowe przepisy

Około godziny 13.30 – 14.30 – przerwa obiadowa.

Inwestycja w całodniowe szkolenie to koszt 1 godziny u dobrego dietetyka.

Wybór należy do Państwa 🙂

Oczywiście każdy uczestnik może otrzymać fakturę VAT 🙂

SZKOLENIE POPROWADZI:

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

Mikrobiologię ukończyła w 1985 r. dlatego też wszelkie choroby skóry oraz oczyszczanie organizmu z toksyn czy pasożytów są jej doskonale znane. W swej pracy stosuje naturalne metody łącząc możliwości medycyny klasycznej i medycyny chińskiej.

Udziela porad żywieniowych w oparciu o zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Medycyny Chińskiej dla dzieci i dorosłych w różnych stanach chorobowych począwszy od przeziębień, poprzez choroby skóry do wielu chorób przewlekłych.

Kuracje przeprowadza holistycznie traktując element diety jako najważniejszy czynnik, a w razie potrzeby wspiera suplementacją, masażem bańkami czy akupunkturą ucha. Prowadzi kursy na temat zdrowego odżywiania w oparciu o zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej