Dynia to cudowna baza zarówno wykwitnego obiadu, niepowtarzalnego deseru czy zimowych przeptworów. Jej bioróżnorodność kształtów jak i smaków jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie. A teraz czas na przepis z dyni. Spróbuj niezwykłego połączenia dyni, soczystych jabłek z orzechami włoskimi i nutą rozmarynu.

 

 

 

 

Zupa dyniowa z jabłkiem, aromatycznymi orzechami włoskimi oraz niepowtarzalną nutą rozmarynu

 

Składniki

na 2–4 porcje

✓  4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni

✓  1 duża cebula

✓  4 ząbki czosnku

✓  1 małe jabłko

✓  1 łyżka posiekanych orzechów włoskich do dekoracji

✓  1 mała łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (opcjonalnie może być suszony)

✓  1 mała łyżeczka startego korzenia imbiru (opcjonalnie)

✓  curry (mała łyżeczka)

✓  szczypta gałki muszkatołowej

✓  0,5 łyżeczki kurkumy

✓  0,5 łyżeczki kopru włoskiego

✓  olej kokosowy do smażenia

✓  oliwa do skropienia dyni

✓  sól morska lub himalajska do smaku

Chipsów jabłkowych

 

chipsy-jablkoweNiesamowicie zdrowa alternatywa, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia.

✓  1–2 małe jabłka

✓  szczypta cynamonu

✓  szczypta kardamonu (opcjonalnie)

✓  syrop z agawy, daktylowy lub klonowy

 

Przygotowanie

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż blaszkę pergaminem, wysyp dynię, skrop oliwą, delikatnie dopraw solą i piecz około 15 minut.

Jeżeli zdecydujesz się przygotować do zupy czipsy jabłkowe, potnij jabłko na plasterki, rozłóż na pergaminie, posmaruj z jednej strony syropem i piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Posyp delikatnie mielonym kardamonem i cynamonem.

W garnku rozgrzej tłuszcz koksowy, wrzuć posiekaną w piórka cebulę, imbir oraz pokrojony dowolnie czosnek. Dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu około 3 minuty. Do garnka dodaj dynię, pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekany świeży lub suszony rozmaryn. Uzupełnij wodą tak, aby nie do końca przykryć dynię. Gotuj około 15 minut. Dopraw solą do smaku. Zmiksuj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw mocniej. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej wody.

Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj czipsami z jabłek.

Dla urozmaicenia lub gdy dynia jest mniej dostępna można zamienić ją na marchew lub bataty. Wszystkie trzy produkty komponują się rewelacyjnie z orzehami włoskimi i rozmarynem.

dynia_marchew_batat

Spróbuj również

 

Wariacji na temat zupy pomidorowo-paprykowa z pesto i orzechami włoskimi.

 

zupa pomidorowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox