Charakterystyka pięciu smaków - Koneser Zdrowia

Charakterystyka pięciu smaków

utworzone przez | Sie 18, 2020 | Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Smaki | 0 komentarzy

Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu przemian. I tak, zgodnie z filozofią tradycyjnej medycyny chińskiej, każdej przemianie przyporządkowany jest jeden ze smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny lub ostry. Każdy z nich ma określone właściwości i inaczej wpływa na nasz organizm, jego funkcjonowanie, nasze nastroje a także ogólny stan zdrowia.

W dużym uproszczeniu, możemy stwierdzić, iż celem dietetyki pięciu przemian jest wyważone i kompletne odżywianie organizmu – a żeby to osiągnąć każdy posiłek powinien zawierać w sobie odpowiednio zbilansowane wszystkie pięć smaków.

dietetyka

Klasyfikacja pożywienia według pięciu smaków to najstarszy system w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Rozróżniamy ich pięć: słodki, ostry, słony, kwaśny i gorzki. Smaki te mogą być podzielone w zależności od ich jakości Yang lub Yin.

Słodki, Ostry – Yang

Słony, kwaśny, gorzki – Yin

Każdy smak przynależy do jednej z pięciu przemian:

Słodki – Śledziona i Żołądek

Ostry Płuca i Jelito Grube

Słony Nerki i Pecherz Moczowy

Kwaśny Wątroba i Pecherzyk Żółciowy

Gorzki Serce i Jelito Cienkie

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This