Congee ryżowe, czyli tradycyjny kleik ryżowy

utworzone przez | Lut 21, 2020 | DIETETYKA, Oczyszczanie organizmu, Odżywianie wg TCM, PRZEPISY, Śniadania, Zboża | 0 komentarzy

Dziś przedstawiam wyjątkowy, bardzo prosty przepis, czyli Congee ryżowe, w Europie znane pod hasłem kleik ryżowy! Kto już gotował, to zapewne wie, zę specjalnie nie ma smaku, ale zawsze można dołożyć swoje ulubione owoce, domowe musy czy warzywa. Najbardziej istotną zaletą kleiku jest to, że najlepiej trawi ją nasz organizm. Zatem kto jeszcze nie gotował Congee ryżowego warto, aby spróbował! To świetny pomysł na śniadanie, ale przede wszystkim – najważniejsze to doskonały posiłek w trakcie osłabienia organizmu, nawet w chorobach onkologicznych.

Czym jest Congee ryżowe?

Congee to ryż gotowany przez kilka godzin bez jakichkolwiek dodatków, nawet bez soli. Dokładnie tłumacząc słowa to jest “woda ryżowa”, która jest najczęstszą wersją śniadaniu u Chińczyków, od tego rozpoczynają dzień . Kto pierwszy raz spróbuje Congee ryżowe to swierdzi, iż tego nie da się jeść, na drugi, trzeci dzień mogą być podobne odczucia – mdłe, bez smaku. Od czwartego dnia zaczynamy już je tolerować. Oczywiście jest tu mowa o tej podstawowej wersji czyli bez dodatków. Ale jak nie ma problemów zdrowotnych, to może jednak lepiej z dodatkami. Tylko jakimi?

 

Congee ryżowe – z czym i kiedy jeść?

Jak już wspomniałam Congee ryżowe to nasz tradycyjny kleik ryżowy , który z powodzeniem stosuje się jako uzupełnienie każdej diety. Stanowi on bowiem pełnowartościowy posiłek, bogaty w witaminy z grupy B, magnez czy żelazo, a więc dostarczający najważniejszych składników odżywczych. Ponadto ryż jest produktem bezglutenowym, dlatego może być spożywany także przez osoby, które nie tolerują glutenu.

Congee ryżowe w podstawowej formie stosujemy w przypadku zatruć, problemów pokarmowych, ponieważ łagodzi podrażnienia, wspomaga wątrobę, żołądek oraz korzystnie wpływa na jelita.

Congee ryżowe gotujemy także w celu wykonania mleczka ryżowego dla niemowląt, przecież dzieciom nie słodzimy, nie solimy. Podstawową wersję kleiku podajemy w chorobach przewlekłych, w tym nowotworowych oraz w stanach ostrych np. przy chorobach z gorączką. Wtedy organizm nie ma sił na trawienie, powinien skupić się na walce z patogenem, a jeśli przeciążamy go schabowym czy słodyczamy to niestety traci energię na trawienie zamiast podjać walkę z patogenem. Zdaniem Chińczyków ryż przywraca harmonię oraz siły witalne, a właśnie o to nam chodzi. Congee ryżowe dostarcza naszemu organizmowi najwięcej Qi i nawilża nasz organizm. A takie nawilżenie jest konieczne chociażby przy suchym kaszlu.

Congee ryżowe możemy też spożywać profilaktycznie na śniadnie lub w ciągu dnia. Wtedy nie ma potrzeby przestrzegania restrykcyjnej diety i możemy je wzbogacać na słodko czy słono. Na słodko mogą to być różnego rodzaju musy z jabłek, malin, gruszek i lekko solimy. Na słono to wersja z różnego rodzaju warzywami, ziołami świeżymi, chociażby koperek.

Kleik ryżowy

Congee ryżowe z musem malinowym

Przepis na Congee ryżowe

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu (koniecznie), może być basmati czy jaśminowy
  • 10 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

Przygotowany ryż (najlepiej ekologiczny) należy przepłukać i wsypać do dużego garnka (najlepiej o pojemności ok. 6 l, jak na poniższym zdjęciu), a następnie zalać zimną wodą. Kiedy ryż się zagotuje, ogień należy maksymalnie zmniejszyć i gotować na małym ogniu około 2-4 godziny (ryż nie powinien się gotować a tylko „pyrkać”). Poprzez takie długie gotowanie nabiera mocy. Warto gotować w więszym garczku, bo podczas gotowania lekko “kipi”, to tylko podpiwiedź techniczna, a nie obowiązkowa. Ja zwykle taką ilość kleiku ryżówego gotuję w 6 l garczku.

cognee ryżowe

Sposób podawania i przechowywania

Tak przygotowane Congee ryżowe można podawać z różnymi owocami, syropami, warzywami lub przygotować z niego mleko ryżowe. Gotowe Congee ryżowe oczywiście podajemy na bieżąco, ale można też zlać do słoików i przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Jest bardzo proste w przygotowaniu jednak wymaga długiego czasu gotowania, stąd zawsze robię większe ilości i przelewam do słoików. Czyli gorące Congee daję do słoika, zakręcam, czekam jak wystygnie i wtedy wkładam do lodówki.

Cognee ryżowe

Congee ryżowe przelane do słoika. Można odgrzać na drugi, trzeci dzień 🙂

SMACZNEGO!

 

0 0 vote
Article Rating

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Wyszukaj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This