Jagody pochodzące z Europy i południowo-wschodniej Azji, wykazujące takie prozdrowotne właściwości jak:

  • Zawierają antyoksydanty, które przyspieszają regenerację ciała, zwalczają wolne rodniki, przez co spowalniają procesy starzenia organizmu oraz działają przeciwnowotworowo
  • Błonnika pokarmowy zawarty w jagodach zbawiennie

wpływa na układ pokarmowy (głównie jelita) poprawiając ich perystaltykę, wchłanianie oraz wypróżnianie przy zaparciach

  • Zbawiennie wpływa na dobrą kondycję naszych oczu dzięki dwóm składnikom: luteinie i zeaksantynie, przez co szczególnie polecane sa osobom, które narażone są na przemęczanie wzroku
  • Zawartość  witaminy C i związku o nazwie german wzmacnia odporność organizmu
  • Bogactwo związków mineralnych jak np.: wapń czy potas korzystnie wpływa na nasze kości oraz obniża ciśnienie krwi
  • Obecność witamin z grupy B wpływa pozytywnie na metabolizm organizmu, zapewniając mu prawidłowe funkcjonowanie i gospodarowanie składnikami odżywczymi
  • W kulturze tybetańskiej  uznawane są za owoce gwarantujące długowieczność i wspaniałe zdrowie

 

Zastosowanie:

®     W kuchni: można spożywać suszone jako słodką przekąskę lub jako dodatek do jogurtu, sałatek, koktajlu, ciasta, deserów. Nieoceniony jest sok z jagód goji, który najlepiej kupować w sklepach Eko, gdzie mamy pewność jego najwyższej jakości

®     W kosmetyce: Jako dodatek do kremów, balsamów świetnie wpływają na kondycję skóry

®     W leczeniu: błonnik zawarty w jagodach goji  poprawia perystaltykę jelit przez co skutecznie walczy z zaparciami, antyoksydanty i witamina C wzmacniają układ odpornościowy zapobiegając przeziębieniom

Korzystaj z dobrodziejstw natury i eksperymentuj smakami z jagodami goji