Jesienny przepis na zapiekane warzywa - Koneser Zdrowia

Jesienny przepis na zapiekane warzywa

utworzone przez | Lis 8, 2020 | DIETETYKA, Kolacje, Odżywianie wg TCM, PRZEPISY, Warzywa

Nadszedł okres jesienno-zimowy, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o odporność i dobre rozgrzewanie. Idealną propozycją na posiłek na ciepło jest jesienny przepis na zapiekane warzywa, które dobrze sprawdzą się zarówno jako uzupełnienie obiadu, a także na kolację. To również świetna alternatywa dla osób, które chcą zminimalizować spożycie pieczywa, chociażby w postaci kanapek.

Dynia z pozycji Medycyny Chińskiej

Dynię możemy spożywać od połowy lata, aż do stycznia! Jej intensywny pomarańczowy kolor kojarzyć się może z brawami polskiej złotej jesieni. Warto umieścić ją w swoim jadłospisie, na przykład przygotowując ją z innymi warzywami oraz z aromatycznymi przyprawami. Pomaga w odchudzaniu przyspieszając przemianę materii, a także jest lekkostrawna. Z dyni możemy przygotować zupę, ciasto czy sok, dynię pieczoną w piekarniku, ale można ją również wykorzystać w domowym SPA. Posiada ona znakomite właściwości kosmetyczne, czyli sole mineralne i witaminy, które pomogą oczyścić cerę, oraz utrzymują odpowiednią wilgotność skóry.

Z pozycji Medycyny Chińskiej, dynia ma termikę neutralną, to znaczy, że prawie każdy może ją spożywać. Posiada smak słodki, wzmacnia Qi oraz Środkowy Ogrzewacz.

dynie

Jak przyrządzić zapiekane warzywa?

Tak naprawdę, warzywa oraz ich ilość możemy dobrać według uznania. Ważne w składnikach są przyprawy, które wzmocnią smak i aromat. Na przykład chili ma działanie oczyszczające i rozgrzewające. Oczyszcza drogi oddechowe oraz działa zbawiennie na nasz układ immunologiczny. Kurkuma z kolei, oprócz tego, że rozgrzewa, pobudza procesy trawienne. Oregano, tymianek, majeranek mają smak ostry i gorzki co stanowi dopełnienie w trakcie przyrządzania potraw wg pięciu smaków

Składniki:

  • dynia
  • marchewka
  • pietruszka
  • cukinia
  • cebula
  • por
  • seler naciowy
  • tymianek
  • majeranek
  • curry
  • chili
  • oregano
  • kurkuma

Sposób wykonania:

  • piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni
  • warzywa umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w plasterki
  • wyłożyć blachę papierem do pieczenia
  • przekładamy warzywa na blachę, posypujemy ziołami i przyprawami
  • wkładamy do piekarnika
  • pieczemy około 45 minut

Najczęściej jem solo taką zapiekankę na kolację. Proszę pamiętać, że wg Medycyny Chińskiej kolacje mają być lekkostrawne, zatem zupy czy warzywa na parze lub pieczone są doskonałym posiłkiem spełniającym te warunki.

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This