Przeziębienia to najczęćsiej doskwierająca dolegliwość w okresie od jesieni do wiosny. Kichamy, smarkamy – trzeba sobie z tym radzić, a najlepiej domowymi sposobami. Możemy wykorzystać kilkanaście różnych przypraw  kuchennych w celu powrotu do zdrowia. Oczywiście należy je precyzyjnie dobrać do występujących objawów.

Jeśli doskwiera nam zimno, mamy dreszcze (nie jesteśmy sie w stanie rozgrzać nawet pod kołdrą), ewentualnie cieknie z nosa biała wydzielina, są to podstawowe objawy Zimnej Wilgoci. Na takie dolegliwości można zastosować prostą miksturę z imbiru z dodatkiem brązowego cukru.

Świeży imbir działa napotnie, a brązowy cukier stymuluje krążenie. Do takiej mikstury koniecznie należy użyć imbiru świeżego, bo ma smak ostry, czyli działa rozpraszająco, a właśnie o to chodzi w pierszej fazie przeziębienia, aby wypchnąć patogena na zewnątrz. Imbir suszony ma tylko działanie rozgrzewające, więc nie wywoła efektu napotnego.

Jak przygotować imbir z cukrem?

Zagotować 2 szklanki wody, dodac 2 łyżki pokrojonego imbiru i gotowac na lekkim ogniu, do momentu, az wyparuje połowa wody. Dodac brązowego cukru i gotowac jeszcze 3 minuty. Oczywiscie wypić gorący napój, najlepiej przykryć się kołdrą i wypocić.

W trakcie przeziębienia z w/w objawami poty należy wywołać od wewnątrz. Wywołanie potów od zewnątrz, czyli np pobyt w saunie może spowodować przemieszczenie się patogena na głębsze warstwy.

Uwaga! Taka mikstura powinna wywołać poty, dlatego najlepiej wypić to wieczorem i przykryć się ciepłą kołdrą. Nie wolno po wypiciu wychodzić na zewnątrz, gdyż wtedy otwieraja się pory skóry. Jeśli wyjdziemy na zewnątrz (będzie wiał wiatr), wtedy poprzez otwarte pory “zapraszamy” kolejne patogeny, aby wdarły się do organizmu na głębsze warstwy. Zatem mogą być jeszcze większe powikłania.