Roladki drobiowe. Soczyste i aromatyczne. Nadziane jarmużem i soczyctymi pomidorami wypełnionymi po brzegi. Podawane z aromatyczną kaszą jaglaną i niebiańskim zielonym pesto z natki petruszki.

 

 

 

 

 

 

Roladki drobiowe nadziewane jarmużem i suszonymi pomidorami podawane na kaszy jaglanej oraz pesto z natki petruszki

 

Składniki

na 1–2 porcje

✓  1 pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej

✓  2 szklanki listków jarmużu (bez stwardniałych części)

✓  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

✓  szczypta gałki muszkatołowej

✓  2–3 suszone pomidory z zalewy

✓  szczypta oregano lub ziół prowansalskich

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  1 ząbek czosnku

✓  rukola lub roszponka do serwowania

✓  oliwa do skropienia dania

 

Do pesto

 

✓  1 szklanka natki pietruszki

✓  1 mały ząbek czosnku

✓  szczypta soli do smaku

✓  sok z 0,5 cytryny

✓  3–4 uprażone migdały

✓  1/4 szklanki wody źródlanej

 

Przygotowanie

 

Zmiksuj wszystkie składniki pesto i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną.

Jarmuż umyj i drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Pierś kurczaka lub indyka umyj, osusz i potnij na cienkie sznycelki. Dopraw solą i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi lub oregano.

Obsmaż na patelni jarmuż z dodatkiem startego lub wyciśniętego przez praskę czosnku, dopraw gałką muszkatołową i solą. Odstaw na chwilkę do ostygnięcia.

Na sznycelki połóż jarmuż i suszonego pomidora, a następnie zwijaj delikatnie, spinając roladki wykałaczkami.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Roladki obsmaż delikatnie na oleju kokosowym i wstaw na 10 minut do piekarnika. Wyciągnij wykałaczki i potnij mięso na kawałki.

Danie skrop oliwą i serwuj z ulubioną sałatą.

 

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox