Ciasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych smakołyków – pyszne, pełne błonnika, ekspresowe w wykonaniu – w sam raz kiedy dopada mnie ochota na małe co nieco:) Cudownie zdrowe, napakowane różnymi pysznościami – możemy je podjadać bez wyrzutów sumienia nawet w trakcie diety (oczywiście z głową :)) To zdrowa, słodka chwila przyjemności – dla mnie i mojej rodziny, a od dzisiaj – również dla Ciebie! To co? Połasuchujemy razem?
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych (najlepsze będą te w całości, nie rozdrobnione, ale w zasadzie sprawdzą się każde:))
- łyżeczka cukru brązowego, ksylitolu lub stewii
- 2 łyżki mąki żytniej lub gryczanej
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli himalajskiej
- ziarna słonecznika, dyni, sezamu
- orzechy laskowe lub włoskie
- płatki migdałowe
- rodzynki
- jagody goji
- wiórki kokosowe – wtedy nie dodaję już cukru
- kruszone ziarno kakaowca
Wszystkie dodatki typu ziarna czy nasiona to kwestia Waszej inwencji – dodajemy to, co w danym momencie mamy we własnej kuchni. Ilości dowolne. Pamiętajcie, ze dodając rodzynki, daktyle czy wiórki kokosowe możecie zrezygnować z cukru czy ksylitolu.
Ciasteczka z płatków owsianych – wykonanie
Suche składniki dokładnie wymieszać, dodać jajko i roztopione masło klarowane. Jeśli masa jest za mało “zwarta” można dodać odrobinę wody. Znowu wymieszać (łyżką lub ręką).
Po upieczeniu zostawić na blasze do ostygnięcia.